Dan Općine Bilje – Dan povratka

Dan Općine Bilje službeno se slavi 17. srpnja, a obilježen je vikend prije, u subotu i nedjelju, 14. i 15. srpnja 2018. godine zanimljivim programom uz pregršt događanja za posjetitelje svih generacija, a kao druga od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini“.

Fotografije potražite ovdje.

Dio atmosfere pogledajte u videu ispod teksta ili ovdje.

Sve je počelo u prijepodnevnim satima subote polaganjem vijenaca u spomen i čast hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja, Bilje. Potom je uslijedila Sveta Misa u Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon završetka mise u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća dok se u međuvremenu na Trg bana Josipa Jelačića okupio veliki broj ljudi da poprate sva vozila koja su došla sudjelovati na susretu old timera. Mnogobrojni sudionici, iz Bilja, Đakova, Našica, Virovitice, Slatine, Belog Manastira, Osijeka, Vinkovaca, pa čak i Sombora uveličali su ovaj susret i omogućili posjetiteljima nezaboravan dan svojim očuvanim primjercima old timera. U večernjim satima subote otvoren je sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača i udruga Općine Bilje gdje je svaki posjetitelj mogao pronaći pregršt zanimljivih i unikatnih stvari te gastronomskih delicija na Trgu bana Josipa Jelačića. U isto vrijeme, u Domu kulture održavala se Večer poezije gdje su mnogobrojni autori iznijeli bogat opus vlastitih djela. Subota je završila nastupom Tamburaškog sastava Kvinta na Trgu bana Josipa Jelačića uz poznate tamburaške pjesme, odličnu gastronomsku ponudu i mnogobrojnu publiku koja je napunila šator.

U nedjeljno jutro kroz Bilje prošli su jahačice i jahači Konjičkog Kluba Hercules iz Bilja u prigodnim kostimima te je sve izgledalo kao da je i sam Eugen Savojski navratio proslaviti Dan Općine Bilje u vlastiti dvorac i park. U istom parku, Parku dvorca Eugena Savojskog potom je započeo obiteljski dan uz prigodan dječji program i radionice  (predstava sa konjima/ponijima, crtanje, radionice izrade nakita i drvenih igračaka, natjecanje u starim športovima, kulinarske radionice – izrada langošica). U popodnevnim satima u program proslave prigodno se uklopilo gledanje utakmice finala Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Francuske, a u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića tražilo se mjesto više. Po završetku utakmice, započeo je koncert Igora Delača, a mnogobrojna publika popratila je koncert zajedničkim pjevanjem poznatih pjesama sve do dolaska noći kada je uslijedio prekrasan veliki vatromet kojim se završilo obilježavanje Dana Općine Bilje.