Bilje – Baranjska golubica

Nedaleko od ulaza u Bilje iz smjera Osijeka smjestila se “Baranjska golubica”, zanimljiva “Land art” instalacija u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. U daljnjem tekstu saznajte više što ona simbolizira. 

“Baranjska golubica” predstavlja bogatu arheološku baštinu Baranje koja još uvijek nije dovoljno istražena, a ujedno simbolizira brojne narode koji su naseljavali Baranju tijekom povijesti. Upravo ti materijalni tragovi koji sežu čak do 3000. godine prije Krista jesu svjedoci naseljenosti Baranje još od prapovijesnih davnina, no pisana povijest je osvanula tek s uspostavom rimske vlasti. Spominje se kako je „Baranjska golubica“ zapravo preteča „Vučedolske golubice“. Svaki od brojnih naroda koji su živjeli i žive na ovom području, donio je sa sobom svoju kulturu i baštinu, a „Baranjska golubica“ kao njezin simbol predstavlja i podsjeća na suživot u multikulturalnosti.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..