Vardarac – Ženska ruka s paprikama

Kad vas put odvede u središte Vardarca, dočekat će vas “Ženska ruka s paprikama”, zanimljiva “Land art” instalacija u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. Daljnji tekst otkriva više o tome što ona simbolizira. 

“Ženska ruka s paprikama” predstavlja vrijedan rad žena u poljoprivredi, pogotovo uzgoja paprike kao prepoznatljivog i izuzetno kvalitetnog proizvoda ovog kraja. Tijekom povijesti stanovnici Vardarca živjeli su od ratarstva, stočarstva, uzgoja goveda i ribarstva, no u 20. stoljeću tradicionalna zanimanja polako bivaju zamijenjena isplativijim povrtlarstvom. Vardarčani su, kao i njihovi susjedi iz Luga i Kopačeva poznati po kvalitetnoj mljevenoj paprici koja je nadaleko poznata. Stoga je danas moguće na svakom koraku u Vardarcu vidjeti oznake domaćinstava koji prodaju taj kvalitetan proizvod koji je neizostavni dio za izradu kvalitetnog fiš paprikaša i čobanca, kao i mnogih drugih tradicionalnih i modernih jela.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..