Lug – Rimski vojnik i jarac

Ispred nezaobilazne crkve višestoljetne povijesti u Lugu čeka vas “Rimski vojnik i jarac”, zanimljiva “Land art” instalacija koja je još u doradi u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. Daljnji tekst otkriva više o tome što ona simbolizira.

“Rimski vojnik i jarac” simbolizira vrijedno arheološko nalazište iz rimskog razdoblja na području naselja Lug, te gradnju ceste „Teufels weg“ („Đavolji put“), odnosno bogatu kulturnu baštinu. Lug je nekoć bio pravi gradić na obali Dunava (do 17. stoljeća uz Lug je tekao Dunav), te je bio značajno mjesto, gdje su nekoć Rimljani držali svoje utvrđenje (castrum) zvano “Donatiana”. Na mjestu današnje crkve nekada je stajala rimska tvrđava na čijim je temeljima izgrađena crkva 1475. godine. Na sjevernoj strani crkve u Lugu uzidan je i jedan rimski spomenik (votivni kamen rimskog legionara Marcusa Floviusa Felixa). Upravo iz tih razloga skulptura rimskog vojnika odlično simbolizira ovo područje, dok skulptura jarca predstavlja „Đavolji put“.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..