Tikveš – Herbarij

Krenete li prema Tikvešu, ne zaboravite u blizini dvorca potražiti “Herbarij”, zanimljivu “Land art” instalaciju koja je još u doradi u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. Što pak ona simbolizira, potražite u daljnjem tekstu.

“Herbarij” simbolizira bioraznolikost područja, ali i njene početke na području Kopačkog rita i Tikveša koje je okruženo kvalitetnim šumskim fondom. Povijest ovog područja povezana je s upravljanjem i gospodarenjem prirodnim resursima toga područja o čemu postoji povijesna dokumentacija još od 1697. godine kada je posjed za iskazane zasluge dodijeljen princu Eugenu Savojskom od cara Leopolda I. Tu je i kompleks dvorca koji datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. U vremenu 1941. – 1944. godine kompleksom je upravljao princ Albrecht Habsburg Tescheni koji je bio osnivač biološke stanice. U Tikveš su dolazili mnogi značajni ljudi, među kojima i poznati biolog Brehm.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..