Kozjak – Težak

U prolazu Kozjakom potražite “Težaka”, zanimljivu “Land art” instalaciju koja je još u doradi u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. Nastavak teksta donosi što ta instalacija simbolizira.

“Težak” simbolizira poljoprivredne djelatnosti (ratarstvo i stočarstvo), a ujedno i pustare kao specifična naselja prvenstveno poljoprivrednih radnika na području Općine Bilje i Baranje. Od polovice 19. stoljeća pa sve do sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Baranji se vrlo intenzivno živjelo na pustarama, planski izgrađenim radničkim naseljima koja i danas svjedoče o vrlo rano moderniziranoj poljoprivrednoj proizvodnji. Danas ostaci pustara svjedoče uglavnom o superlativima kojima su svojedobno opisivali organizaciju poljoprivrede i proizvodnju hrane. A negdje na pola puta između trošnih pustaraških domova i prvih seoskih kuća i dalje je moguće poslušati kakvo narodno predanje ili legendu o rođenju, životu i umiranju na baranjski način. I u nešto više od stotinu godina razlike u načinu života, sela i obližnje pustare međusobno su se stimulirale u očuvanju baranjskih posebitosti. Jer pustaraši i seljani nisu samo učili jedni od drugih nego su jedni drugima bivali trajnim nadahnućem.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..