Bilje – Rog i lovački pas

Na izlazu iz Bilja prema Kopačevu nalazi se “Rog i lovački pas”, zanimljiva “Land art” instalacija koja je još u doradi u sklopu Projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”. Daljnji tekst donosi više o tome što ona simbolizira.

“Rog i lovački pas” predstavljaju rog kao lovačku opremu,  ujedno i simbol koji se nalazi na grbu Općine Bilje, dok je lovački pas neizostavni dio lova. Oba elementa skulpture ujedno predstavljaju povijesnu ličnost princa Eugena Savojskog koji jest osoba od velike povijesne važnosti za Općinu Bilje. Naime, u 18. stoljeću, austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski dao je sagraditi lovački dvorac u Bilju na zemljištu koje mu je darovao car Leopold I. kao znak zahvalnosti za pobjede koje je izvojevao nad Turcima. Danas je lov neizostavni dio turističke ponude Općine Bilje, kao i cijele Baranje u kojoj su i kroz povijest tradicionalno lovile mnoge politički i gospodarski poznate osobe, a dvorce, otmjene lovačke kuće i ljetnikovce i danas pune kraljevski gosti te svjetski poznati državnici, glumci i zabavljači.

Autor instalacije je Studio 8 d.o.o. iz Osijeka, a instalacija je postavljena u zajedničkoj suradnji s Komunalno Bilje d.o.o..